Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 126 common:people_all_forms

Інформаційна сторінка. День Державного Прапора України

Date: 17 серпня 2023 о 15:26, Refreshed 17 серпня 2023 о 18:24
71 view



      В добу Київської Русі прапори були здебільшого червоного кольору – найбільш зручного для передачі сигналу під час бою. Ці стяги були трикутно-клинової форми, на яких зображувалися князівські знаки. Відомостей про них мало, проте точно відомо, що князь Володимир Великий мав власний герб – золотий тризуб на синьому фоні. Чи могло це слугувати концепцією майбутнього національного прапора? На це питання намагались знайти відповідь безліч істориків. Можливо, саме так воно і є, адже поєднання синього та жовтого кольорів в історії України ми зустрічаємо доволі часто.
    Відомо, що в 13-му столітті золотий лев на синьому тлі прикрасив герб сина Данила Галицького – Лева (на його честь отримав свою назву Львів). Потім синьо-жовті кольори майнули в Грюнвальдській битві 1410 року, де поруч з литовцями і смоленцями у складі польської армії билися галичани. А вже в 15-16 століттях їх почали використовувати в гербах українських міст, особливо тих, хто отримав Магдебурзьке право.
    У козацьку добу прапори мали прямокутну або так звану скошену форму. Традиційними мотивами козацьких знамен були блакитні полотнища з золотими чи жовтими зображеннями гербів, небесних світил, зброї, постатей святих тощо. Лицева сторона полкових і сотенних корогв була національною емблемою з зображенням козака у золотому чи жовтому щитовому полі на блакитному полотнищі, а зворотна – полковою чи сотенною емблемою відповідного кольору з встановленим зображенням.
    У березня 1848 року в Австрійській імперії вибухнула революція, так звана «Весна народів». Ці події стали поштовхом для українського національно-визвольного руху. У квітні того ж року в місті Львів було створено Головну Руську Раду, яка відновила використання герба Руського королівства (Галицько-Волинської держави) ХІІІ-XIV століття з зображенням золотого лева на синьому фоні. Національними прапорами вважалися синьо-жовті та жовто-сині біколори (вживалися обидва варіанти).
   Протягом 1918-1920 р. в УНР (Українська Народна Республіка) національний прапор було двічі перевернуто. Спочатку це зробив Михайло Грушевський – голова Центральної Ради та перший президент України. Будучи істориком, він уважно вивчив весь матеріал стосовно прапорів, які існували на території України і прийшов до висновку, що в традиціях наших предків прапор повинен бути з блакитним фоном і золотим малюнком на ньому. Саме таким, до речі і був перший варіант державного прапора, запропонований Грушевським – блакитне полотнище з жовто-золотими зірками на ньому. Кількість зірок мала відповідати числу українських земель, що об'єдналися в одну державу. Чому Грушевський згодом відмовився від своєї ідеї – незрозуміло. Але коли мова зайшла про біколор, він наполіг саме на тому, щоб жовтий колір, відповідно до канонів геральдики, розташовувався зверху.
    За гетьмана Скоропадського український прапор виглядав наступним чином: блакитна смуга вгорі, а жовта – внизу. Навіщо він це зробив – невідомо. Однією із версій є те, що Скоропадський був членом масонської ложі «Молода Україна», а згідно символіки «вільних каменярів» над світом панує «знак води», ну а вода, зрозуміло, якого кольору.
     В радянській Україні синьо-жовті кольори прапора були замінені яскраво червоним кольором. Звичайно, більшості українців це не подобалося, адже окрім заборони національної символіки, репресіям, з боку центральної кремлівської влади, піддавалося все українське.
     Довший час перебуваючи у підпілля, український прапор знову замайорів 14 березня 1990 року в містечку Стрий, а через дев'ять днів – над Тернопільською міською Радою, потім у Львові, Івано-Франківську та Житомирі, а через деякий час синьо-жовта хвиля патріотизму докотилася до столиці, де в липні 1990 року над Київрадою також було піднято наш легендарний прапор.
      23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійний зал Верховної Ради. Якраз до цієї події і прив`язаний Указ Президента України Леоніда Кучми «Про День Державного Прапора України» № 987/2004. На сьогоднішній день, цей прапор, як реліквія, урочисто зберігається під склом в музеї ВРУ.


 

                            

       Відеоматеріали до Дня Прапора України
          
                      

До Вашої уваги До Дня Державного Прапора України пропонуємо переглянути онлайн-лекторій "Під синьо-жовтим прапором свободи", та пройти онлайн-вікторина «Державні символи України» (у формі пазлів)
 

Прапори областей України відтворюють і християнські чесноти, і героїчні звитяги різних поколінь українців в ім’я незалежності нашої спільної Батьківщини. Кожен прапор — це втілення позиції, прагнень певної місцевості, її пам’ять і основний девіз! Всі вони різні, проте об’єднує їх безмежна любов до рідної землі. Погляньмо ближче на такі знайомі й водночас невідомі обласні прапори України.

Вінницька область

Вінничани розмістили на прапорі своєї області знаки з давніх гербів історичних земель — Поділля (16-променеве сонце) та Брацлавщини (білий хрест з півмісяцем на щитку).
Золоте сонце символізує розквіт, добробут, щедрість та багатство краю. Білий лапчастий хрест позначає історичний зв’язок Вінниччини з Волинню. Червоні смуги на прапорі — це ріки області.

Волинська область

Прапор Волині кольору стиглої вишні, мабуть, один з найстриманіших. Суворі геометричні лінії білого хреста торкаються країв прапора. У верхньому лівому куті — білий лапчастий хрест. Це один з найдавніших історичних хрестів Волині ХV–ХVІІІ ст.

Дніпропетровська область

Прапор Дніпропетровщини прикрашає запорожець у малиновому однострої з рушницею на плечі та шаблею при боці. Козак з мушкетом був символом Війська Запорозького та гетьманської України впродовж 200 років.
Жовта, схожа на полум’я стрічка, що перетинає прапор по діагоналі, — це емблема металургійної промисловості, якою славиться область. А хвилеподібна символізує Дніпро — основну річку краю. Зірки — символи вічності та високих прагнень.

Донецька область

Жителі Донецької області зобразили на прапорі схід сонця, підкресливши цим територіальне розташування області — на сході України.
Дванадцятипроменевий сонячний диск з п’ятьма відблисками розташований на тлі з двох рівновеликих смуг — блакитної та чорної. Чорний колір символізує вугілля, жовтий — уособлює Степову Україну.

Житомирська область

Червоне тло прапора Житомирщини є уособленням любові, мужності та великодушності. Жовтий хрест символізує віру, справедливість, милосердя та багатство. В центрі прапора Ти побачиш герб міста Житомира. На синьому фоні — міська брама з відкритими воротами й трьома вежами.

Закарпатська область

На синьо-жовтому тлі прапора Закарпаття розміщений герб області — щит з трьома жовтими балками на синьому фоні та червоним ведмедем на білому. Герб області — відновлення старого символу Закарпаття 1920 року.
Ведмідь на задніх лапах символізує розкішну місцеву фауну. А синій та жовтий кольори є продовженням давньої традиції прапоротворення в області.

Запорізька область

Жителям Запорізької області є чим пишатися. Нащадки запорозьких козаків розмістили на прапорі герб рідної землі: золотого козака з мушкетом та шаблею на малиновому тлі щита. А за ним — атрибути влади козацької старшини: золота булава, перначі та литаври, обвиті блакитною стрічкою.

Івано-Франківська область

Якщо Ти завітаєш до Івано-Франківської області, то неодмінно побачиш на місцевих прапорах галку. Ця пташка є давнім символом Галицької землі.
Червона та чорна смуги на прапорі нагадують про бойовий прапор козаків, ОУН та УПА, символізують кров полеглих за рідну землю воїнів. Давні племена гуцулів вважали червоний оберегом від злих сил. Недарма червоний і чорний здавна прикрашали українські вишиванки. На іншому боці прапора — національні синьо-жовті кольори. Таке поєднання барв підкреслює внесок Івано-Франківщини у становлення української державності: «Від боротьби до незалежності!»

Київська область

Якщо Тобі доводилося бачити прапор Київської області, Ти напевне пам’ятаєш: традиційні українські кольори на ньому поєднуються з зображенням Святого Юрія-змієборця на коні.
Дослідники припускають, що вибір Св. Юрія для символів Київщини пов’язаний зі згадками з ХVІ ст. про подібний герб. Однак зазначають, що ці повідомлення, ймовірно, були хибними, адже заперечувалися іншими історичними джерелами.

Кіровоградська область

З прапора Кіровоградської області гордо дивиться на своїх земляків золотий степовий орел. Птах змальований із прикрас скіфського могильника, знайдених під час археологічних розкопок на території Кіровоградщини. Птах символізує рідну землю, нагадує про славетних предків місцевих жителів. Жовтий та малиновий кольори — данина давнім традиціям козацтва. А ще такий кольороподіл символізує багатство степової України.

Луганська область

Прапор Луганщини прикрашає місцевий герб в оточенні 17 золотих та 14 білих зірок. Це уособлення 17 районів та 14 міст обласного значення. Чорний квадрат з полум’ям і молоти символізують гірничу промисловість. Схід сонця натякає, що область розташована на сході України. Зображення коня та бабака взяті з місцевих гербів.

Львівська область

У центрі блакитного прапора Львівщини — коронований лев, данина традиції. Саме лев був символом Руського королівства з першої половини ХІV ст.
У ХV–ХVІІІ ст. лева використовували у якості герба Руського воєводства і Львівської землі. З 1848 р. його пояснюють як український національний символ в Галичині. Як бачиш, зображення царя звірів на прапорі області з центром у місті Лева зовсім не випадкове.

Миколаївська область

Окрасою прапора Миколаївської області є архієрейська митра (головний убір священнослужителя) з золотими посохами. Символи походять з герба Миколаєва та уособлюють покровителя краю — Святого Миколу Чудотворця.

Одеська область

У прапорі Одещини поєднуються національні синьо-жовті кольори та білий — колір чистоти та мудрості. В центрі — щит з якорем, який прикрашав колись давній герб Одеси. Сім жовтих якорів — це сім портів Одеської області.Важливість сільського господарства втілена в колосках, а виноградарство, яким славиться Одещина, символізує виноградне гроно.

Полтавська область

Прапор Полтавщини оформлений у традиційних українських кольорах. Центральна фігура композиції — жовтий козацький хрест на синьому фоні, на зразок знамена Полтавського полку, який утворився 1848 року під час повстання під проводом Богдана Хмельницького.

Рівненська область

Національні синьо-жовті кольори прапора і Тризуб вказують на приналежність області до України. Герб з білим хрестом вказує на історичний зв’язок Рівненщини з Волинню. Червоний колір символізує любов, мужність, а також кров, пролиту в боротьбі за незалежність рідної землі.

Сумська область

Глибока символіка закладена і в композиції прапора Сумщини. Золотий шолом зі срібними елементами вказує на історію області, що бере початок з часів Київської Русі.Колосок, вигнутий у формі літери «С», символізує хліборобство — основне заняття жителів краю з прадавніх часів; вказує на гостинність, працелюбність місцевих мешканців, любов до рідної землі. Двадцять п’ять зерняток у колоску означають кількість суб’єктів регіону.Золотий хрест вказує на високу духовність населення, що передається з покоління в покоління.

Тернопільська область

Синій колір прапора Тернопільської області означає вірність, чесність, великодушність. Три вежі уособлюють історичні землі області — Галичину, Поділля та Волинь. А ще вказують на розташування на території краю найбільшої кількості фортець. Меч та ключ символізують стратегічне значення регіону під час захисту українських земель та Європи від завойовників ще з прадавніх часів.

Харківська область

Прапор Харківщини прикрашають ріг достатку та кадуцей. Останній — символ примирення і недоторканості, а в низці країн він ще є і символом медицини. Саме ріг достатку та кадуцей утворювали герб Харкова та Харківської губернії з кінця ХVІІІ ст.

Щит на прапорі увінчують срібна шестерня (розвиненість промисловості), золоті колоски (сільське господарство) і розгорнута книга зі зображенням атомного ядра і електронних орбіт (наукові досягнення області). Щит обрамовує вінок дубового листя, перевитий блакитною стрічкою.

Херсонська область

Якщо Тобі щастило бувати в Херсоні, Ти напевне знаєш: Херсонська область межує з Чорним, Азовським морями та Дніпром. Цим пояснюється використання в композиції обласного прапора синього кольору, який підкреслює велич водних просторів. Білий — символ чистоти і щирості. Якір на щиту — символ надії — означає, що Таврійський край — водні ворота України. Колоски означають багатство Херсонської області. Циркуль — вірність обраному шляху, економічне відродження. Очаківські ворота Херсонської фортеці — точка відліку літопису краю. Корона над щитом взята з давнього герба Херсонської губернії.

Хмельницька область

Прапор Хмельниччини символізує історичні витоки області. Синє поле та сонце з людським обличчям означають Поділля, а червоне — Волинь. Колоски, зображені у вигляді літери «Х», вказують на основну галузь господарства області — хліборобство.

Черкаська область

Синє полотно Черкащини уособлює повноводну річку Дніпро. Сонце та колоски є красномовними символами аграрної спрямованості області та багатства Черкаської землі. Не випадковим є і портрет Шевченка у верхній частині стягу, бо ж саме на Черкащині народився відомий поет, геніальний письменник і невтомний борець за незалежність рідної держави.

Чернівецька область

Цікава символіка і прапора Чернівецької області. Білий сокіл — уособлення краси та розуму. Цей птах — справжній оберіг краю. Його зображення відоме з плитки, яку знайшли під час археологічних розкопок в урочищі Замчище на правому боці Дністра.Зелене тло символізує багаті ліси та сади області. Приналежність до України підкреслюють синьо-жовті смуги. Однак мають вони ще й інше значення: синя барва — це найбільші річки області — Прут і Дністер, а жовта — золоті лани бессарабських районів.

Чернігівська область

Давні геральдичні традиції втілила у власному прапорі й Чернігівщина. Двоголовий красень орел був гербом Чернігово-Сіверщини з першої половини ХVІІ ст. На щиті в орла — золотий знак Володимира Мстиславовича, засновника Великого князівства Чернігівського. Тільки уяви собі, цей знак відомий ще з 1024 р.Зелені смуги прапора символізують дві географічні зони області — Полісся та Лісостеп. А біла смуга — символ річки Десни, що їх розділяє.

Автономна Республіка Крим

Прапор Криму має три смужки. Червона позначає минуле півострова, біла — сучасне, а синя — майбутнє.

Comments:
Only authorized users can leave comments.