Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 126 common:people_all_forms

Інформаційна сторінка. День батька.

Date: 16 червня 2023 о 17:35
76 views


Батько для кожного з нас — це вихователь, захисник, вчитель і друг, якому ми завдячуємо базовими вміннями, життєвими принципами та цінностями. На допомогу люблячого батька діти можуть розраховувати завжди, незалежно від того, скільки їм років,  а теплі згадки про цю найріднішу людину залишаються з нами на все життя і дарують підтримку в найтяжчі часи. Вшановувати батьків в окремий день прийнято у всіх країнах, при цьому національні дати можуть різнитися. Але існує й загальне свято — Міжнародний день батька, який щорічно відзначають третьої неділі червня. Співпадає з міжнародним святом і День батька в Україні.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ БАТЬКА ТА ДНЯ БАТЬКА В УКРАЇНІ?

Важливість батьківства люди розуміли завжди, до того ж патріархальний устрій всіх відомих культур сприяв ще більшому значенню батька для нащадків. Приміром, в Римському праві він мав виключні права на дітей, аж до питання їхнього життя чи смерті. Мабуть, тому поняття «батько» здавна застосовується і в непрямому значенні — батько нації, батько релігії, батько науки чи навіть батько партії. Зрештою, до Бога теж прийнято звертатися як до батька, про що красномовно свідчить всім відома молитва «Отче наш». 

СВ. ЙОСИФ – «ГОДУВАЛЬНИК СИНА БОЖОГО»

Певною мірою місію Дня батька християнська церква поклала на День Святого Йосифа — чоловіка Діви Марії та законного батька Ісуса Христа. Цікаво, що родовід його походив від самого царя Давида. Після одруження з Марією та народження сина Йосиф став зразковим головою родини, був терплячим, працелюбним та мудрим чоловіком і батьком. В XV столітті батько Святого сімейства став одним з найпопулярніших святих у Європі, а від католицької церкви отримав спеціальний титул «Nutritor Domini», тобто «Годувальник Сина Божого».

 

В православній християнській церкві є Неділя святих праотців та Неділя святих отців — свята на честь патріархів-праведників, від яких, зокрема, розпочався  й родовід  Христа по чоловічій лінії. Серед них Адам, Мафусаїл, Ной, Авраам, пророки Ісайя, Даниїл та інші.

ФЕЙРМОНТСЬКА ШАХТА

Вперше захід, відомий в історії як день вшанування батьків, відбувся в американському місті Фейрмонті 5 липня 1908 року — після того, як кількасот чоловіків загинули в катастрофі на місцевій шахті і в багатьох з них залишилися сиротами діти. Це було спеціальне богослужіння в методистській церкві на честь всіх батьків, загиблих і живих, однак ця подія не стала щорічною і не вийшла за межі Фейрмонта.

 

СОНОРИ СМАРТ ДОДД

В 1909 році у мешканки міста Спокан в штаті Вашінгтон — Сонори Смарт Додд, яка пішла на проповідь до Дня матері, виникла ідея створити аналогічне свято, але присвятити його батькові. Ця думка з’явилася не просто так — батько Сонори, фермер Уільям Джексон Смарт, виховав її та п’ятьох інших дітей самотужки, після того як його дружина Еллен померла при народженні наймолодшої дитини. 

Майже протягом року Сонора переконувала священників та владу міста виділити для події окремий день. Спершу жінка запропонувала дату 5 червня — день народження свого батька, але оскільки залишалося мало часу для написання проповіді, було вирішено провести захід у третю неділю червня. Нарешті 19 червня 1910 року святкування відбулося — урочиста служба в церкві супроводжувалася подарунками батькам, а учасники події прикрасили лацкани свого одягу трояндами. Червона квітка символічно вшановувала живого батька, біла — померлого.

Але Сонора Смарт Додд на цьому не зупинилася — вона хотіла, щоб День батька став національним святом, тому подорожувала країною, виступала та проводила кампанії.  Зусилля виявилися не марними —  в 1913 році свято було схвалено президентом Вудро Вільсоном, а в 1916-му Вільсон з родиною відвідав Спокан та взяв участь у святкуванні.  В 1924 році ідея була підтримана вже новим президентом — Калвіном Куліджем. Він підписав резолюцію на користь Дня батька, яка проголошувала важливість батьківських обов’язків та тісних взаємин між батьками та дітьми. 

Поступово свято набувало комерційного відтінку — в 1938 році нью-йоркськими продавцями чоловічого одягу було засновано Раду Дня батька. До них приєдналися інші зацікавлені підприємці — виробники краваток, тютюнових люльок та ще багатьох товарів, які могли слугувати подарунками. Бізнесмени вирішили об’єднати зусилля з просування ідеї свята, включаючи в рекламу своїх товарів згадки про День батька. Через кількадесят років Рада Дня батька визнала, що це свято стало «другим Різдвом» для всіх галузей, орієнтованих на чоловічі подарунки.

Проте День батька так і залишався неофіційним, навіть попри указ президента Ліндона Джонсона, підписаний в 1966 році щодо дати події — третьої неділі червня. Лише в 1970 році Конгресом США було прийнято резолюцію, яка пропонувала громадянам публічно та в приватній формі виражати в цей день любов і пошану до своїх батьків. Ця резолюція була підписана  президентом Річардом Ніксоном через два роки.

ДЕНЬ БАТЬКА В УКРАЇНІ

В Україні ідея національного Дня батька з’явилася в 2006 році і належала громадським організаціям. Після збору підписів на підтримку ініціативи та кількох суспільних форумів Міністерство в справах молоді та спорту розробило проект президентського указу про встановлення цього свята.

Проте через складну фінансову ситуацію та з ряду інших причин остаточне рішення не приймалося досить довго, аж до травня 2019 року, коли Кабміном України було підтримано відповідний президентський указ, який після того підписав глава держави. Відтоді українці приєдналися до більшості народів світу і почали відзначати День батька.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БАТЬКА ТА ДЕНЬ БАТЬКА В УКРАЇНІ В ІСТОРІЇ

  • 191019 червня

    В американському місті Спокан вперше пройшли заходи, присвяченні Дню батька.

  • 1916

    До відзначення свята всіх батьків долучився американський президент Вудро Вільсон.

  • 1921

    У штаті Вірджинія створено Комітет Дня батька.

  • 1966

    Президентом США Ліндоном Джонсоном видано прокламацію щодо затвердження дати святкування Дня батька.

  • 1972

    День батька отримав значення офіційного національного свята в Сполучених Штатах Америки.

  • 2019

    Український національний календар збагатився новою святковою подією — Днем батька в Україні.

ЧАСТІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БАТЬКА ТА ДЕНЬ БАТЬКА В УКРАЇНІ

СКІЛЬКИ КРАЇН ВІДЗНАЧАЮТЬ СВЯТО БАТЬКІВ САМЕ В ТРЕТЮ НЕДІЛЮ ЧЕРВНЯ?

В цей день батьків вітають у 84 країнах світу. В решті країн дати святкування різняться — наприклад, в Італії, Іспанії та Швейцарії, а також ще в 9 країнах батьків вітають 19 березня, в День Святого Йосифа. В Німеччині День батька співпадає зі святом Вознесіння, а в Таїланді — з днем народження короля. 

КИМ ЗА ПРОФЕСІЄЮ БУЛА ЗАСНОВНИЦЯ ДНЯ БАТЬКА — СОНОРА СМАРТ ДОДД?

Ця жінка була відомою поетесою, художницею і скульптором. Вона написала й проілюструвала серію дитячих книг про корінних американців під назвою «Діти Сонця».

ЯК СКЛАЛОСЯ ОСОБИСТЕ ЖИТТЯ СОНОРИ СМАРТ ДОДД?

Сонора вийшла заміж за бізнесмена зі свого рідного міста, народила сина. В 1937 році вона стала співвласницею похоронного бюро в Спокані. Померла Сонора Смарт Додд в 1978 році, у віці 96 років.

НАСКІЛЬКИ ПОПУЛЯРНИМ Є ДЕНЬ БАТЬКА В США — КРАЇНІ – ЗАСНОВНИЦІ ЦЬОГО СВЯТА?

За статистикою, в США День батька займає п’яте місце за популярністю серед інших святкових днів. Самих тільки листівок до Дня батька щорічно продають на суму близько 95 мільйонів доларів. 

ЯКІ ПОДАРУНКИ НАЙЧАСТІШЕ ДАРУЮТЬ БАТЬКАМ В ДЕНЬ ЇХНЬОГО СВЯТА?

Найпопулярнішими подарунками для татусів вважаються предмети одягу, вечеря в ресторані, спортивні товари, корисні речі для дому, електронні пристрої  та садовий інвентар.

ЯК СВЯТКУВАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БАТЬКА ТА ДЕНЬ БАТЬКА В УКРАЇНІ?

Попри те, що в Україні це свято з’явилося зовсім недавно, для багатьох людей третя неділя червня вже стала днем особливої уваги до своїх батьків. До речі, цього дня прийнято вітати не тільки батьків, а й вітчимів, свекрів, дідів, прадідів та інших  родичів – чоловіків, яких по праву можна вважати «батьками» роду.

В українських родинах склалися різні традиції привітань — це може бути просто телефонний дзвінок чи листівка, а може бути й урочиста вечірка на честь батька або всіх старших чоловіків у родині. Щодо подарунків, то існує безліч ідей — від квітів, краваток чи одягу до спортивного спорядження або предметів, пов’язаних з улюбленим батьківським хоббі.  

Але, мабуть, найкращим подарунком для батька буде вияв любові та поваги від дітей у вигляді проведеного разом часу. В особливій атмосферою спільних спогадів про веселі та сумні моменти життя ми особливо відчуваємо свою спорідненість і схожість з нашими батьками, а також єдність родини та готовність до взаємодопомоги між рідними людьми.

В Міжнародний день батька можна влаштувати сімейний перегляд фільму, головним героєм якого є люблячий батько, здатний на все заради своїх дітей. Серед таких фільмів — «Життя прекрасне», «Капітан Фантастік», «Перемагаючи час» та багато інших. 

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ? 

Присутність батька в житті дітей є основою їх емоційного благополуччя. Зазвичай саме батько встановлює правила в родині та забезпечує їхнє дотримання і це дарує дітям відчуття стабільності й безпеки — як психологічної, так і фізичної. Якщо батько виявляє до дітей зацікавленість, ніжність та підтримку, це позитивно впливає на  соціальну адаптацію малечі та підвищує впевненість у собі.

Не секрет, що від взаємин з батьком у дитинстві залежать наші взаємини з людьми у дорослому віці. Приміром, дівчата часто обирають собі чоловіка, схожого за характером на тата, а хлопці взагалі моделюють себе за прикладом батька — якщо він був добрим і врівноваженим, висока вірогідність, що й син буде поводити себе в соціумі так само.

День батька нагадує нам як про важливість, так і про проблеми батьківства. Традиційно поняття батьківських обов’язків відрізняється від уявлення про обов’язки матері. В нашій культурі батько передусім повинен забезпечувати дітей в матеріальному плані та підтримувати дисципліну в родині завдяки своєму авторитету, але при цьому він має бути чуйним і люблячим. На жаль, така непроста роль під силу не кожному чоловіку, і чимало дітей, навіть якщо вони зростають в повних родинах, не мають довірливих і близьких стосунків з батьком. 

Тому День батька — не тільки свято для привітань та подарунків, а ще й привід для самих батьків подумати про свої стосунки з дітьми і за потреби спробувати змінити їх в кращий бік. Якщо діти вже дорослі, вони теж в змозі проаналізувати ситуацію, і, можливо, пробачити батькові його минулі помилки та недоліки. 

Comments:
Only authorized users can leave comments.